De feitjes over ‘geslachtsverandering’. (het kan niet!)

Wanneer over gender-chirurgie wordt geschreven volgen vaak emotionele reacties vol meningen en overtuigingen, of zelfs persoonlijke aanvallen. Laten we daarom bij de feiten blijven. Of je nu vindt dat een mens het lichamelijke geslacht berhaupt moet willen aanpassen aan diens beleving of niet, het doet er feitelijk niet zoveel toe; het is namelijk niet mogelijk. Je kunt het geslacht van een persoon niet veranderen. Een korte medische uitleg.

———————-

G.Roorda, arts

Bij de productie van de mannelijke zaadcellen krijgt de helft het mannelijke geslachtschromosoom (genetische code) Y mee, de andere helft het vrouwelijke X. De vrouwelijke eicellen bevatten allemaal het vrouwelijke chromosoom X. Als één van de Y-zaadcellen met de vrouwelijke eicel samensmelt wordt de baby een jongen, als één van de X-zaadcellen met de eicel samensmelt wordt het een meisje. De cellen gaan delen en groeien, waarbij elke cel een exacte kopie van de volledige genetische code bevat. Vrouwen bestaan uit zo’n 37.2 biljoen cellen met elk de code XX, mannen uit 37.2 biljoen cellen met elk de code XY.

In dit stuk zal ik voor het gemak mensen met het XX-chromosoom als ‘vrouw’ aanduiden en mensen met het XY-chromosoom als man, neemt u hier alstublieft geen aanstoot aan.

Het komt steeds vaker voor dat een vrouw vindt/denkt/voelt/gelooft dat ze eigenlijk een man is of had moeten zijn, of andersom: Genderdysforie. 

— Ik ga hier niet in op de, uiterst zeldzame, situatie waarin een genetische afwijking bestaat van de X en Y genen. De meeste mensen met genderdysforie hebben een normaal XX of XY chromosoom —

Dit probleem wordt op verschillende manieren benaderd. Voorheen meestal met psychotherapie, tegenwoordig regelmatig met medische behandelingen. Deze medische behandelingen komen concreet neer op: het verwijderen van vet- en klierweefsel van de borsten, het verwijderen van de baarmoeder, het lossnijden, bijsnijden en weer terug hechten van genitaal weefsel om een vagina de vorm van een penis en balzak te geven of andersom, het aanpassen van de vorm van de botten van het aangezicht en het veranderen van de vorm van de borstkas en van het strottenhoofd. 

Geknutsel met celletjes-XX

Alle 37.2 biljoen cellen van het lichaam behouden echter hun genetische informatie: XX voor vrouwen, XY voor mannen. Een vrouw (XX) zal nooit sperma kunnen produceren. Een man (XY) zal nooit een kind kunnen baren. Mannen zullen testosteron blijven produceren tenzij dit door continu medicatie te blijven geven onderdrukt wordt. Zo ook voor oestrogeen bij vrouwen. Deze chirurgie is dus niet geslachtsveranderend maar ze past de vorm van het lichaam aan.

Bovenstaande is goed om te weten alvorens over ‘geslachtsverandering’ te spreken of er aan te beginnen. En dan heb ik het dus nog niet over de twijfels die er bestaan over het effect op de uiteindelijke kwaliteit van leven, de ernstige bijwerkingen die deze behandelingen hebben, de korte- en langetermijnrisico’s die aan deze behandelingen kleven, laat staan over de morele kant van de zaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *