Activistenclubje Rutgers noemt zich kenniscentrum

‘Kenniscentrum’ is geen beschermde titel. Iedere stichting kan zich deze titel toeëigenen. Recentelijk zagen we hoe activisten er in slagen hun stem in de media te laten horen als ‘deskundige’, verbonden aan een zelfbenoemd kenniscentrum. 

G. Roorda

Scholen zagen zich onlangs genoodzaakt op te roepen tot fatsoenlijke kleding en prompt waren daar ‘deskundigen’ van ‘kenniscentrum voor seksualiteit’ Rutgers, die de betreffende scholen de les lazen. Het oproepen tot fatsoenlijk kleden zou ‘niet eerlijk’ zijn want onderscheid tussen jongens en meisjes maken, het zou ‘verkeerde ideeën over seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag verspreiden’ en het zou ‘een seksuele betekenis geven’ aan bijvoorbeeld hotpants.(1,2)

Nu zal niemand die bij zijn volle verstand is ontkennen dat bepaalde kleding, of een gebrek daaraan, seksueel uitdagend kan zijn. Het vragen om fatsoenlijke kledij op school getuigt van volwassenheid, verstand en inzicht. Dat dit weerstand oproept bij het 16-jarige pubermeisje dat zich, stuiterend van de hormonen, zo aantrekkelijk mogelijk kleedt is volkomen begrijpelijk. Dat ze luidkeels verkondigt dat het niet eerlijk is, dat toch niemand het recht heeft haar wat aan te doen en dat het toch niet haar schuld zou zijn, vergeven we haar. Maar dit soort puberale tegenwerpingen uit de mond van een volwassen vrouw(1) verdienen een meewarige glimlach, geen publicatie in de krant. En al helemaal niet als commentaar van een zogenoemd kenniscentrum.

De reden dat deze tegenwerpingen toch in meerdere nieuwsmedia verschijnen is dat ze gepresenteerd worden als commentaar van een kenniscentrum. Door zich zo te noemen probeert Rutgers zich als een neutrale en wetenschappelijke autoriteit te presenteren. Dat Rutgers allesbehalve neutraal of wetenschappelijk is blijkt zowel uit haar geschiedenis als uit uitspraken van haar leden. 

Rutgers ontstond toen een groep medewerkers van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming diens beleid ten aanzien van abortus niet ver genoeg vond gaan en een eigen stichting opzette. Rutgers is vernoemd naar de predikant Johannes Rutgers, door Wikipedia omschreven als ‘één van de markante figuren binnen de Nederlandse seksuele revolutie en een voorstander van rasverbetering en eugenetica’. 

Het activistische karakter van deze stichting, zoals we Rutgers voortaan weer moeten noemen, blijkt niet alleen uit haar geschiedenis. Ze beschrijft zichzelf ook als zodanig: “Ons werk kenmerkt zich door een inclusieve en activistische benadering van seksuele vorming,..”(3)

Tenslotte laten ook uitspraken van medewerkers zien dat kenniscentrum een misleidende naam voor deze stichting is. Het gaat hier om een activistische stichting met een duidelijke politieke agenda: Barbé: “Deze discussie is van alle tijden, maar leerlingen lijken vaker tegen de regels in opstand te komen. Dat vind ik wel leuk om te zien, het lijkt wel of er een nieuwe feministische golf aan zit te komen.“(1)

1. School vraagt leerlingen zich minder bloot te kleden: ‘Vooral meisjes aangesproken’ [Internet]. RTL Nieuws. 2021 [geciteerd 21 juni 2021]. Beschikbaar op: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5237106/ongepast-koel-kleding-naveltruitje-spaghettibandje-regels-school

2. Beek M van. Rutgers roept scholen op: noem meisjeskleding niet ‘uitdagend’, want zo ontstaan misverstanden over seksueel wangedrag [Internet]. Trouw. 2021 [geciteerd 21 juni 2021]. Beschikbaar op: https://www.trouw.nl/gs-b8589659

3. Wie wij zijn [Internet]. Rutgers. [geciteerd 21 juni 2021]. Beschikbaar op: https://www.rutgers.nl/wie-wij-zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *