De Democratie beschermen

De regerende partijen werken aan een wet die het mogelijk maakt politieke partijen te verbieden. Gevraagd of dat de democratie niet schaadt meent Tweede Kamerlid Paternotte (D66) dat dat niet het geval zou zijn omdat niet politici maar rechters (D66) zullen beslissen welke partij verboden moet worden.

Hij gaat verder: “De democratie is kwetsbaar. Daarbinnen kan iedereen opereren, ook partijen die ervanaf willen. Maar dat is wat ons anders maakt dan Rusland en China, waar geen oppositie is. Juist daarom moeten we de democratie beschermen. En dus in staat zijn maatregelen te nemen tegen organisaties die de rechtsstaat ondermijnen.”

De democratie beschermen dus. Met dezelfde woorden, inclusief de verwijzing naar onze minder democratische oosterburen, vroeg Trouw hoofdredacteur Van der Laan zich hardop af of er geen wetgeving moet komen om partijen te kunnen verbieden. De stijging in de meest recente peilingen van de ‘radicale’ partijen PVV, JA21, FvD en BBB was hem in het verkeerde keelgat geschoten.

Eerder al werden genoemde partijen al effectief uitgesloten van de overheid doordat partijen als Groen-Links en D66 publiekelijk opriepen om ‘een democratische grens te trekken en niet samen met extreemrechts deel te nemen aan een gemeentebestuur’.

Openlijk oproepen tot het boycotten van politieke partijen en speculeren over het verbieden van politieke partijen is alleen mogelijk door deze partijen steevast ‘extreem’ te noemen. Niet alleen politieke tegenstanders bezigen dit soort terminologie, ook journalisten, columnisten en redacteuren. Op dit moment echter staan deze vier partijen op meer zetels in de peilingen dan de vier regeringspartijen. Extreem zijn ze dus in ieder geval niet meer in de zin van een uiterst staartje van het electoraat. Feitelijk zijn ze ‘mainstream’. Wellicht zijn hun opvattingen extreem ten opzichte van die van bepaalde politici en journalisten, kennelijk niet ten opzichte van die van het volk.

In Rusland en China worden politieke partijen verboden door een kleine partij die de controle heeft over zowel de rechterlijke macht als over de media. Misschien was de vergelijking toch op haar plaats…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *