Bare necessities

Momenteel vindt Philip dit liedje uit de Disneyfilm Jungle Book erg leuk. Babbelt soms wat woorden na en dan opeens hoor ik hem zeggen: ‘’Dickson, will come to you’’. Dat Dickson onze watchman er in voorkomt heeft hij zelf bedacht. Verder helpt het mij ook om dit liedje met enige regelmaat mee te luisteren. Simpele waarheden waar een zekere levensles in verscholen ligt. 

Het kan verleidelijk zijn om je energie te verspillen aan zaken die niet te veranderen zijn. ”This always happens when I do not realise that it is God Who engineers my circumstances, when I ‘despise the day of small things.’” – Oswald Chambers. Dat kunnen dus grote dingen als ook futiliteiten zijn. Bijvoorbeeld wanneer je dol bent op yoghurt en het er niet is, zelfs niet in de hoofdstad vier uur verderop. Of je lievelingsshirt is opgegeten door termieten (echt heus!). Maar ook wanneer je te maken hebt met miscommunicatie wegens de taalbarrière of het simpelweg hebben van een andere mindset kan het uitdagend zijn je bloeddruk laag te houden. 

Beauty in disguise

Iemand zei me laatst: ”Wanneer je je aan kleine dingen gaat storen, dan weet je dat je in de cuture-shock zit.” Soms vraag ik me wel eens af of ik er op een bepaald moment níet in heb gezeten (sinds we in Malawi zijn dan). Van nature stel ik mij de dingen op voorhand al nooit zo heel erg rooskleurig voor. Of dat pessimistisch is of realistisch laat ik over aan de lezer. Maar ik ga inmiddels genoeg jaren mee om te weten dat de dingen vaak anders zijn en gaan dan hoe je ze had voorgesteld.  

‘Amor fati’, omarm het lot. Nouja, dat klinkt wellicht wat té fatalistisch. De omstandigheden kun je hoogstwaarschijnlijk niet veranderen, maar hoe je er mee omgaat wél! En dus heb je een keuze en de mogelijkheid om je ‘lot’ te beïnvloeden in plaats van ‘noodgedwongen te lijden’. Of beter gezegd, je kunt ook lering trekken uit de omstandigheden die God creëert en je daarmee maakt tot gebroken brood en uitgeschonken wijn. 

Een druif kan geen wijn worden zonder eerst uitgeperst, fijngeknepen te worden. In het Engels klinkt het net iets mooier vind ik; ‘crushed’. Oswald Chambers schrijft: ‘’I must never choose the scene of my own martyrdom, nor must I choose the things God will use in order to make me broken bread and poured-out wine’’. In dat opzicht is het aan God welke omstandigheden Hem goeddunken en die Hij laat meewerken ten goede. Of het nu de ogenschijnlijke kleine ‘crushers’ zijn of de mokerslagen. Het draagt alles bij aan gevormd worden. Zoals geschreven in Jeremia 1:5 ‘’Before I formed thee (…) I knew thee’’. 

Gerrit & Philip bij een mangoboom

Voor nu kan ik er mee leven dat er om de hoek in de supermarkt geen yoghurt is, een supermarkt is überhaupt niet, er staan namelijk wél tig mangobomen om ons heen. Waar je ook gaat en kijkt, je vindt er wel een. Die zal ik te zijner tijd wel gaan missen in NL. Net als de passievruchten uit eigen tuin. Het onthaaste leven. Dickson de watchman, Annet de schoonmaakster, de zon die vaak schijnt. De vogels… Zucht. 🙂

‘’And don’t spend your time lookin’ around

For something you want that can’t be found

When you find out you can live without it

And go along not thinkin’ about it

I’ll tell you something true

The bare necessities of life will come to you’’

~The Bare Necessities – Jungle Book~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *